HTML

Miről szólunk?

Régebben egy vállalat akkor volt sikeres, ha jó történeteket tudott mesélni magáról. Ma akkor sikeres, ha jó történeteket mesélnek róla. Ez az advocacy térnyerése. Erről szólunk.

Bővebb bemutatkozás és szerkesztési alapelvek itt.

AddThis Feed Button

Friss témák

  • NRG44: Ez jó, mert rászorítja a szereplőket a tisztességre. (2009.04.13. 23:13) Élet a kisvárosban
  • Panka2: A Laboratory is lopott a UPC-vel? Van valami, amiről a médiás portáloknak beszélniük kellene, mégp... (2009.03.12. 12:25) A marketing rövid története
  • teodora: azé nincs benne, hogy el tudják adni drágábban, nem? másrészt az embereknek is teljesen eltérő igé... (2009.01.08. 15:36) Miért nincs benne minden?
  • teodora: ez tényleg jó, air force-tól függetlenül gyakorlatilag minden helyzetre... (én most balra mentem a... (2009.01.08. 15:25) Folyamatábra - hogyan kezeli az amerikai légierő a blogokat
  • szigetipeter: Sofokles, részben tök igazad van, de azért január közepéig szépen felkerül minden a Kreativ Online... (2009.01.05. 16:47) Kínzó kérdés

Licenc

Creative Commons Licenc

Hogyan rombold le a márkaközösséged?

2008.10.21. 10:38 advocate

"76. Zavard el azokat, akik márkaközösségekről és hasonló ostobaságokról fecsegnek. Csak le akarnak húzni, és különben is idegesítő ez az állandó változtatási igény."

Fenti idézet Ed Welch 101 ways to destroy your tribe című, rövid tételmondatokból álló e-bookjából való. A könyv ironikusan kifigurázza azokat az új kommunikációs technikákra nem fogékony cégeket, amelyek még mindig a 20. századi marketingstratégiákat tartják követendő példának.
 
"3) Soha ne kérj visszajelzést a fogyasztóidtól. Töltess ki velük kérdőíveket, de sose vond be őket párbeszédbe.

4) Ne aggódj amiatt, hogy mit mond egy vásárlód a másiknak - végül is millióan vannak, nem?

5) Tegyél meg mindent, hogy a vásárlóid nehogy közösséget alkossanak. Elvégre nem akarod, hogy beszélgessenek egymással.
 
Milyen ez a régi típusú vállalat? Célcsoportokban, demográfiai szegmensekben, fókuszcsoportokban és piackutatásban gondolkodik. Mindemellett elemi tulajdonsága, hogy elfelejti azt az egyszerű tényt, hogy a vásárlói már nyilvános tér keretein belül beszélik meg véleményüket a termékéről. 
 
A kifigurázott vállalat nem törődik az egyszeri vásárlóval, nem számol azzal, hogy akár egyetlen vásárló is advocate lehet - egy fogyasztó, aki új fogyasztókat vonhat be a márkaközösségbe, a fogyasztók laza csoportjába, rossz véleménye esetén eltántoríthat másokat attól, hogy csatlakozzanak. 
 
Nem minden termék alkot spontán márkaközösséget (napi buzzword: brand tribe), tévedés lenne azt hinni, hogy pl. egy vécékefének ugyanolyan márkahű közössége van, mint a Harley-Davidsonnak. Ellenben minél inkább körbehatárolható egy termék brandje, minél inkább megkülönböztethető a többi hasonló terméktől, annál inkább valószínű, hogy a termék fogyasztói közösséget alkotnak, kitárgyalják tapasztalataikat és érzéseiket a termékről. Advocate-té válnak. Amelyik cég erről nem vesz tudomást, nem számol ezzel a ténnyel, lemarad, nem fogja tudni teljes értékű információkkal kiszolgálni vásárlóit, és nem tudja tovább erősíteni (urambocsá’ kiépíteni) közösségüket. 
 
Ezek a cégek nem hallanak, és nem látnak. Sötétben tapogatóznak. Pedig… csak beszélgetniük kellene a vásárlóikkal.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv advocacy worst practice

A bejegyzés trackback címe:

http://advocacy.blog.hu/api/trackback/id/tr41724338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.